Helytörténet és helyi közösség konferencia 2023. április 26.

Összefoglaló >>>

Videofelvételek >>>

Képgaléria >>>

Köszöntő

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár kettős céllal hirdette meg 2023-ban a Helytörténet és helyi közösség konferenciát. Először is azt szeretnénk, hogy a megyei könyvtár felületein is megjelenjenek Pest megye településeinek helytörténetével foglalkozó kutatók, fórumot teremtsünk a tudományos és ismeretterjesztő igényű előadásoknak és publikációknak. A másik célunk, hogy a megyei könyvtár hozzájáruljon ahhoz, hogy egy ilyen konferencia keretében Pest megye helytörténetével foglalkozó kutatók megismerjék egymást, megosszák egymással a tapasztalataikat, hosszú távon pedig közös projekteket kezdeményezzenek.

Szeretnénk hagyományt teremteni ezzel a konferenciával. Szeretnénk, ha 2023-at követően minden évben meghirdethetnénk ezt a programot, hogy az egyszeri találkozásból hosszabb távú kapcsolatok, kutatói együttműködések fakadjanak. Szeretnénk, hogy ennek a megyei könyvtár legyen a tere, amelynek a küldetéséből fakad a múlt emlékeinek megőrzése, a helyi identitás erősítése és a közösségépítés. Hiszünk abban, hogy a közkönyvtár az inspiráció tere, ahol a múlt értékeiből építkezve, a helyi identitás erősítésével teremtünk erős közösségeket, tesszük otthonosabbá környezetünket, és tartalmasabbá életünket. A helytörténet és helyi közösség konferencia ezeknek a gondolatoknak a jegyében született.

A konferencia kezdeményezője Varga Zoltán maglódi helytörténész volt,  aki nemrég publikálta településének történetéről szóló könyvét. A megyei könyvtárban megláttuk a kezdeményezés fontosságát és igyekeztünk olyan témákat javasolni a konferenciára való jelentkezéshez, ami a kutatók lehető legszélesebb spektrumát megszólítja. Azt szerettük volna, hogy a társadalomtudományok valamennyi területén dolgozó, a helyi közösségek életében jelentőséggel bíró eseményekkel, személyekkel, intézményekkel kapcsolatos kutatások megjelenhessenek a konferencián és annak előadásait tartalmazó elektronikus tanulmánykötetben.

Nemzetközi kitekintés:
  • Ragnar Audunson - Oslo
  • Vántsa Judit - Kézdivásárhely
Pest megyei helytörténet:
  • Nevek eredete
  • Intézmények és események
  • Templomok Pest megyében
  • Néprajzi mozaikok
  • Személyek és családok
  • Ipartörténeti emlékek

Találkozzunk 2023. április 26-án Szentendrén a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban!

Dr. Tóth Máté
igazgató
Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár