Ökofilmklub

Dátum


A közösség ereje - Kuba

Olajválság és recesszió... Van kiút!
Kuba a városi mezőgazdaság és biogazdaság terén elért eredményei igazán figyelemre méltóak. Amikor Kubára sokkolóan hatott a szovjet blokkal való kereskedelmi kapcsolatainak elvesztése az 1990-es évek elején, az élelmiszer termelés kezdetben összeomlott az importból származó műtrágyák, növényvédő szerek, traktorok, alkatrészek és üzemanyagok elmaradásának eredményeképpen. A helyzet annyira rossz volt, hogy Kuba produkálta a legrosszabb növekedési arányt az egy főre eső élelmiszer-termelésben egész Latin-Amerikában és a Karib-térségben. 

Azonban a sziget ország gyorsan újra irányozta a mezőgazdaságát, hogy kevésbé függjön az importált szintetikus vegyszerektől, és világklasszis példájává váljon az ökológiai mezőgazdaságnak. Ez egy annyira sikeres fordulat volt, hogy az elkövetkezendő időszakban Kuba újra a legjobb élelmiszer-termelő teljesítményt mutatta Latin-Amerikában és a Karib-térségben, figyelemre méltó 4,2 százalékos éves növekedéssel 1996 és 2005 között, amikor a térségi átlag 0 százalék volt.
És nem mellesleg közösségek jöttek létre.

Erről nézünk meg egy 54 perces filmet, és utána beszélgetünk helyi lehetőségeinkről, a saját és a közösségi kertekről, a gangkertészetről - és mindenről, ami tavasszal érdekes lehet mai világunkban. Gyertek!
Havannai rumot és adományokat a Filmklub elfogad.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői

  • Tracey Wheatley, civil aktivista, átalakuló Wekerle, bemutatandó filmünk szövegének fordítója
  • Lőrinczi István, permakultúra tervező, Permagang projekt
  • Novák Zsombor, humánökológus, a Greendex munkatársa
  • Nagy Adriana, permakultúrás kertművelő
  • Nagy István, a Pomázi Közösségi Életkerttől

Időpont2023. február 23. csütörtök 18 óra
Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, olvasóterem, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.
A belépés ingyenes!