Petőfi Pest megyében – Pemete blog


Sorozatunkban – nagy költőnk születésének 200. évfordulója alkalmából – rövid blogbejegyzésekben szeretnénk bemutatni Petőfit Sándort, az embert. Milyen volt gyerekként, serdülőként, fiatalon? Hogyan öltözködött, hogy viselkedett társaságban? Milyen tárgyakat használt, mit csinált szabadidejében? Milyen volt a jelleme, az arckifejezése? Melyik nemzetiséghez tartozott? A kérdésekre könyvtárunk helytörténeti gyűjteményének anyagából kiindulva keressük a választ, főleg a Pest megyei vonatkozásokra összpontosítva.


Petőfi Pest megyében – Öltözködés
Sárga frakkban, talicskában

Arról, hogy Petőfi Sándor hogyan öltözködött, többen többféleképpen vélekednek.
„Petőfi különc módjára öltözködött, súlyt helyezett ruházkodására, s jelmezcseréi gyakran megjegyzésekre adtak okot. Pesten, mint népköltő tűnt fel, csizmát, szűk nadrágot, Csokonai-mentét viselt, efölött bogrács-alakú kalapot; kezében fokost forgatva, nagy lépésekkel járt, mint a távgyaloglók.”
„...még népies korszaka előtt egyszer talicskában tolatta végig magát a pesti Váci utcán. Ha jól emlékszem, sárga frakkot viselt…”
Bővebben itt: Pemete blog


Petőfi Pest megyében – Arc és jellem
„Utálom a bálványt, a valónak hazug mását…”


  
Szépvágású, tündöklő nagy fekete szemeiben tükröződött egész lelkivilága. Ifjúi hév és szellemerő, ábrándosság és férfias akarat, szívjóság és nemes harag gyúpontja volt az. Egzaltált perceiben szórt villámait ma is látni vélem. Bűvösebb hatású, fönségesebb kifejezésű szemeket sohasem láttam. Magas értelmiséget sugárzó domború homlokát sűrű fekete haj körítette, melyet fölfelé fésült, választék nélkül.  
Hangját a sok éjjelezés, s különösen a szakadatlan dohányzás tompává, érctelenné tette…
Bővebben itt: Pemete blog


Petőfi Pest megyében – Származás
Szerb vagy szlovák?


 
„Petőfivel Pesten 1848 elején találkoztam. … Egyik este a Komló-kertben hozzám lépett egy ismerősöm, s magával vitt, hogy bemutasson Petőfinek, … de azt is hozzátette, hogy az igazi neve Petrović. Petőfi kezet fogott velem, de nem látszott rajta, hogy nagyon kedvére lett volna a szerb név említése…”
Apjának szlovák származását valószínűsíti annak evangélikus vallása (a szerbek általában ortodoxok).
Bővebben itt: Pemete blog
 


Petőfi Pest megyében – Iskola
Minden tárgyból eminens volt


 
1835 szeptemberében Petrovics István elvitte fiát Aszódra, hogy tanulmányait ott folytassa. Költőnk ekkor mindössze 12 éves, de már számos iskolában megfordult. A Pesten töltött évek alatt rossz volt a bizonyítványa, volt olyan év, hogy majdnem megbukott. Nem csupán fiuk gyenge osztályzatai miatt voltak a szülők elkeseredve, hanem azért is, mert már ekkor többször hírül vették, hogy a gyerek „a színházak körül ólálkodott”. 
Petőfi Sándor (akkor még Petrovics) szárnyakat kapott az új iskolában. Bár az első évben sokat betegeskedett, rövidesen felküzdötte magát osztálya legjobb tanulói közé…
Bővebben itt: Pemete blog